Terugverdien tijd

banner zonnepanelen - Pot Educatie 300
banner elektrische laadpalen - POT Educatier 300
banner omvormers - POT Educatier 300
banner 2 zonnepanelen - Pot Educatie 300
banner elektrische vloerverwarming - POT Educatie 300
banner grondverzet en verhuur - POT Educatie-300
banner windenergie - POT Educatie-300
banner airco systemen - Pot Educatie 300
previous arrow
next arrow
Ben je geïnteresseerd in het aankopen van een systeem met zonnepanelen? In dat geval zal je graag gedetailleerde prijsinformatie willen ontvangen. Deze prijsinformatie zorgt er voor dat het voor jou duidelijk wordt met welke investering je specifiek rekening dient te houden, maar daarnaast vormt ze uiteraard ook de basis voor de terugverdientijd van je systeem. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt sterk beïnvloed door verschillende factoren waar je als potentiële investeerder vaak geen of in ieder geval onvoldoende rekening mee houdt. Om er zeker van te zijn dat je bij het berekenen van de terugverdientijd van je systeem met zonnepanelen niets over het hoofd ziet hebben we alvast al deze punten even voor jou op een rijtje gezet.
Is het zinvol deze investering te doen? Er zijn genoeg items via Google te vinden die dit absoluut onderschrijven en toejuichen. Hieronder (klik op afbeelding) een stukje van Radio Rijnmond.)
Factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloeden

Om er zeker van te zijn dat je de terugverdientijd van je zonnepanelen zo optimaal mogelijk kan berekenen is het altijd belangrijk om rekening te houden met de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de terugverdientijd. Dit zijn er meer dan je in eerste instantie denkt. We zetten graag voor jou even al deze verschillende factoren op een rijtje.

  • De kostprijs van de zonnepanelen. De ene installatie met zonnepanelen is de andere niet. Zoveel wordt meteen duidelijk wanneer je er gewoon nog maar voor kiest om een eenvoudige vergelijking tussen de verschillende systemen op de markt uit te voeren. Je dient er rekening mee te houden dat het kostenplaatje van een systeem met zonnepanelen op haar beurt afhankelijk is van een aantal punten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de capaciteit van de installatie (hoe groot is het huishouden die het systeem moet kunnen bedienen), maar ook aan het type paneel. Pas wanneer je hier rekening mee houdt beschik je over een solide basis om de terugverdientijd op zonnepanelen te berekenen.
  • Kosten van de randapparatuur. Tijdens het berekenen van de terugverdientijd bij een systeem met zonnepanelen wordt er door zeer veel mensen uitsluitend rekening gehouden met de kostprijs van de panelen op zich. Uiteraard vormt dit een niet onbelangrijk deel van het totale prijskaartje, maar er is meer. Het is immers ook zo dat je rekening dient te houden met het bestaan van bijvoorbeeld een omvormer, consoles, de bekabeling, meetapparatuur en montagesets. Op het eerste zicht mogen deze onderdelen en hulpmiddelen van een systeem met zonnepanelen misschien een beperkte invloed hebben op de kostprijs, die impact is uiteindelijk toch aanzienlijk groter dan je zou verwachten. Ook hier rekening mee houden is dan ook beslist zeer belangrijk.
  • Installatie zelf plaatsen of niet? Een volgend punt waar je de nodige aandacht aan dient te besteden is de plaatsing van een systeem met zonnepanelen. Wanneer je een beetje handig bent en je over het noodzakelijke gereedschap beschikt kan je er prima voor kiezen om een systeem met zonnepanelen zelf op je dak te installeren. Je dient er op dit vlak wel rekening mee te houden dat dit nefast kan zijn voor de garantie waarover je beschikt. Het is zomaar mogelijk dat de fabrikant van de zonnepanelen uitsluitend een garantie wenst toe te kennen wanneer de plaatsing wordt uitgevoerd door een echte installateur. Kies je er voor om dit zelf te doen, dan zal je dus voor jezelf moeten afwegen wat nu precies de interessantste keuze is. De prijs die voor het plaatsen van een systeem met zonnepanelen door een professionele installateur in rekening wordt gebracht is sterk afhankelijk van het aantal panelen evenals de dakconstructie.
  • De actuele stroomprijs. Bij het berekenen van de terugverdientijd van een systeem met zonnepanelen is het altijd belangrijk om stil te blijven staan bij de actuele stroomprijs. Wat zou je namelijk moeten betalen wanneer je niet over een systeem met zonnepanelen beschikte? Anderzijds is het eveneens belangrijk om er rekening mee te houden dat lang niet alle gezinnen kiezen voor een systeem met zonnepanelen die het volledige energieverbruik opvangt. De kans bestaat dan ook dat je op het einde van het jaar toch nog een factuur zal ontvangen voor de extra stroom die werd verbruikt. Ook hier dien je rekening mee te houden wanneer je echt een concreet beeld wenst te krijgen van de gemiddelde terugverdientijd van een systeem met zonnepanelen.
  • De levensduur van de zonnepanelen. Eveneens een niet onbelangrijk punt waar je bij het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen rekening mee zal willen houden is de levensduur van de installatie waarover je beschikt. Dit is een zeer belangrijk gegeven. Gemiddeld geldt dat een kwalitatief systeem met zonnepanelen over een levensduur beschikt van zo’n 25 jaar. Je dient er evenwel rekening mee te houden dat er verschillende factoren de levensduur beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan invloeden uit de omgeving. Ben je woonachtig in een groene omgeving en krijgen de zonnepanelen geen tijdig onderhoud, dan kan dat er voor zorgen dat ze sneller sporen van slijtage zullen vertonen en over een beperkter rendement zullen beschikken. Ook de aard van de panelen is evenwel van invloed op de levensduur, want dunne film zonnepanelen gaan mede door hun beperktere kwaliteit doorgaans niet zo lang mee.
  • Wat met de omvormer?
    We weten inmiddels dat een gemiddeld systeem met zonnepanelen over een levensduur beschikt van 25 jaar, maar wat met de omvormer die in het systeem is terug te vinden? De omvormer vormt een niet onaanzienlijke kost waar je om de tien jaar rekening mee dient te houden. Het is dus zeker niet zo dat de levensduur van een systeem ook bepalend is voor de periode waarin je opnieuw te maken zal krijgen met kosten. De omvormer beschikt over een veel beperktere levensduur dan de zonnepanelen op zich waardoor je mogelijks sneller dan verwacht terug met de nodige kosten zal worden geconfronteerd.

Gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen
Bovenstaande is natuurlijk interessant om te weten, maar wat is de gemiddelde terugverdientijd van een systeem met zonnepanelen nu precies? Standaard ligt de gemiddelde terugverdientijd rond de 10 jaar. De terugverdientijd kan evenwel nog gedrukt worden door bijvoorbeeld het bestaan van verschillende subsidies. Vandaag de dag kan je als particulier niet alleen een bepaalde subsidie ontvangen bij de stad waarin je woont, daarnaast kan je ook nog eens rekenen op een teruggave van 21 procent B.T.W. Op deze manier wordt de terugverdientijd van een systeem met zonnepanelen in ieder geval aanzienlijk gedrukt kan ze worden beperkt tot 7 à 8 jaar.

Uren volle zon
Een zonuur kan qua vermogen sterk variëren als functie van het seizoen; een zonuur in de winter levert immers minder energie dan een zonuur in de zomer. Eén uur volle zon is vastgesteld als een uur waarin het aardoppervlak een zoninstraling van 1000 W/m2 ontvangt en staat dus gelijk aan 1 kWh/m2. Aangezien het Nederlandse aardoppervlak in de gemiddeld 1500 zonuren per jaar ongeveer 1000 kWh/m2 energie ontvangt, kunnen we dus zeggen dat Nederland gemiddeld 1000 uren volle zon per jaar ontvangt. Wilt u een nauwkeurigere berekening uitvoeren, gebruik dan onderstaande kaart om uw lokale zon aanbod in te voeren:

De instralingsfactor
De zogenaamde instralingsfactor geeft als percentage weer hoe de opbrengst van uw zonnepanelen afhangt van hun positie. Het getal is afhankelijk van zowel de hellingsrichting als de hellingshoek van uw zonnepanelen. Voor Nederland is ideale situatie (100%) een zuidwaarts gericht zonnepaneel dat een hoek van 35° met de grond maakt. Dit is echter niet altijd mogelijk. Middels onderstaand diagram kunt u zelf bepalen welke opbrengstfactor op u van toepassing is. De witte lijnen geven weer welke opbrengstfactor u dient te rekenen:

Vrijblijvend advies gewenst….?

Via ons e-mail of mobiele telefoon kun  je vrijblijvend in contact komen met POT Educatie. Niet alleen ontvang je dan vrijblijvend advies, je ontvangt ook vrijblijvend een prijsopgave wanneer gewenst. Het is mogelijk om zonnepanelen zelf te installeren. De prijzen lopen flink uiteen en er is een goede vergelijking aan te raden. Volg het stappenplan hieronder en begin met besparen:

  1. Zie CONTACT en  laat vrijblijvend je gegevens achter;
  2. Ontvang vrijblijvend een scherpe aanbieding in je mailbox ;
  3. Vergelijk op basis van prijs en kwaliteit (en vooral ook de voorwaarden) appel met appel en niet appels met peren;
  4. Bespaar tot wel 45% op de kosten van een systeem;

Klik op afbeelding, redactioneel stukje uit het AD 2020

POT Educatie wenst u een energiezuinige en zeer zonnige toekomst toe!

LET OP: Er kan op generlei wijze enige aanspraak of rechten worden ontleend n.a.v. wat er is geschreven op deze pagina. Het team van POT Educatie heeft op zorgvuldige wijze deze pagina  opgesteld als handreiking/service voor de zoekende onder ons.

Team POT Educatie