Hoeveel zonnepanelen mag je aansluiten op een 16 ampere zekering? Ik heb een 3x25A hoofdaansluiting, kan ik dan 25 panelen aansluiten op 1 fase? Op dit soort vragen vindt u antwoorden in dit artikel. Om de energie van je zonnepanelen terug te leveren aan het net wordt je omvormer aangesloten in de meterkast op een eigen groep. Afhankelijk van het aantal panelen dat er geplaatst wordt is er een andere zekering nodig.
Onder dimensionering van de omvormer
Tot ca. 18 panelen wordt gebruik gemaakt van een 16 Ampere zekering. Dat is dezelfde zekering die in huishoudelijke installaties worden gebruikt. Het vermogen dat dan maximaal terug geleverd kan worden is dan 3600 W. Omdat een set panelen zelden tot nooit zijn maximale piekvermogen haalt is het geen probleem om op een zuid dak een kleinere omvormer te nemen. Tot 20 procent is de standaard bij een zuid dak. Een omvormer van 2000 W kan dus een set panelen hanteren tot 2400 Wp. Het installeren van een kleinere omvormer dan het piekvermogen van de zonnepanelen heet onder dimensioneren van de omvormer. Op een oost-west dak kan dit oplopen tot 35 procent. Hoe steiler het oost-west dak, hoe kleiner je de omvormer mag kiezen. Bij SolarEdge is dit een maximum van 35 procent. Dit komt omdat de zonnepanelen op een oost-west dak nooit tegelijk zon krijgen. Daardoor is het piekvermogen veel lager. Het voordeel van dit onder dimensioneren is dat een kleinere omvormer goedkoper is, en minder stroom gebruikt (efficienter). Bij een zuid dak kan je dus 1.2*3600=4320 Wp plaatsen. Bij een steil oost-west dak is dat 1.35*3600=4860 Wp. De SE4000(16A) omvormer van SolarEdge mag je het zo berekenen: 1,35*4000=5400 Wp. Ga je hoger, dan vervalt de garantie van de omvormer. Hoeveel je een omvormer kan onder dimensioneren verschilt per merk!
Ik wil meer zonnepanelen!
Wat nou als je meer zonnepanelen wilt, en een 16 ampere zekering is niet genoeg. Nu moet je op gaan letten. Tot 16 Ampere kan je standaard 2.5mm2 bekabeling gebruiken. Daarna neem je een grotere zekering en dikkere bekabeling. Hieronder staat een tabel waarin je kunt aflezen hoeveel vermogen je kunt terugleveren op een zekering en welke bekabeling je daarvoor nodig hebt.
Zekering (A) Vermogen (W) 10% OD* (Wp) 20% OD* (Wp) 35% OD* (Wp) Dikte bekabeling (mm2)* OD, onder dimensioneren van de omvormer (bij 225 Volt). Dit betekend dus de hoeveelheid Wp aan zonnepanelen die je via een omvormer kunt terugleveren op de desbetreffende aansluiting. Let er dus wel op dat de omvormer niet meer vermogen kan leveren dan de aansluiting van 16 of 20A ,etc!
Als de lengte van de bekabeling erg groot wordt is het van belang om de verliezen in de kabels te berekenen. Dikkere bekabeling kan dan nodig zijn. Grotere vermogens dan in deze tabel komen ook voor maar vooral bij grote commerciële systemen.
Wat is mijn hoofdaansluiting, en welke omvormer past daarbij?
De meeste huishoudens hebben een hoofdaansluiting van 1 x 35A of 3 x 25A. De hoofdaansluiting wordt ook wel de hoofdzekering of de gemeentezekering genoemd. Vroeger moest je je houden aan de “selectiviteit” bij een zonnepanelen installatie. Dat houdt in dat als je een 35A hoofdzekering hebt, je een apparaat van maximaal 25A mag aansluiten. Dit is om te voorkomen dat de hoofdzekering smelt wanneer je op meerdere groepen tegelijk apparaten gebruikt. Op deze regel is een uitzondering gemaakt voor zonnepanelen. Dit heeft als voordeel dat je wanneer je een 25A hoofdaansluiting hebt je toch op 25A mag terugleveren. Dit komt omdat de stroom van de zonnepanelen “tegen de stroom in” gaat. Het is geen verbruiker, maar een leverancier. Er gaat zo minder stroom door je hoofdzekering. Op een 25A hoofdzekering mag je dus een omvormer van 25A aansluiten.
Wat is beter, 3x16A of 1×25?
Een deel van de huizen heeft een hoofd aansluiting van 3x25A. Driefase dus. Je wilt 5000Wp aan zonnepanelen laten installeren. Neem je nu een driefase omvormer, of een goedkopere enkel fase omvormer?
Voordelen enkelfase:
De omvormer van een fase is over het algemeen goedkoper. In het geval van SolarEdge heeft de enkelfase omvormer geen ventilator en dus geen herrie in huis.
Voordelen driefase
De voordelen van een driefase omvormer is voor de stroom leverancier, en niet voor u. Dit is een vrij technisch verhaal, maar het is voor hen het best als alle fases min of meer gelijk belast worden. De keuze is aan u. Liander geeft aan dat het ze niet uitmaakt.
POT Educatie wenst u een energiezuinige en zeer zonnige toekomst toe!
LET OP: Er kan op generlei wijze enige aanspraak of rechten worden ontleend n.a.v. wat er is geschreven op deze pagina. Het team van POT Educatie heeft op zorgvuldige wijze deze pagina opgesteld als handreiking/service voor de zoekende onder ons.
Team POT Educatie