Wattpiek wat is dat?

banner zonnepanelen - Pot Educatie 300
banner elektrische laadpalen - POT Educatier 300
banner omvormers - POT Educatier 300
banner 2 zonnepanelen - Pot Educatie 300
banner elektrische vloerverwarming - POT Educatie 300
banner grondverzet en verhuur - POT Educatie-300
banner windenergie - POT Educatie-300
banner airco systemen - Pot Educatie 300
previous arrow
next arrow
 
Zonnepanelen kopen doe je niet iedere dag. Neem er je tijd voor en lees alles van A tot Z goed door. Zo kun je er zeker van zijn dat je niets gaat vergeten! Toch nog vragen? aarzel niet en neem contact op met POT Educatie, wij helpen u graag verder.
 
Om een beetje duidelijkheid te geven in vaktermen heeft POT Educatie hier een kleine uitleg.

Zonnepanelen: 310 of bijvoorbeeld 340Wattpiek (Wp), wat betekent dat?
Wattpiek(Wp) is een meeteenheid die gehanteerd wordt om het vermogen van zonnepanelen aan te geven. Hierbij is gemeten onder internationaal vastgestelde standaarden:

  • Sterkte van het licht, kWh/m2
  • Richting van het invallende licht
  • Zonnespectrum (luchtmassa)
  • Temperatuur: 25°C
  • Deze Wattpiek-waarde wordt gehanteerd om zonnepanelen met elkaar te vergelijken.

Hoeveel kWh levert nu 1 Wattpiek zonnepanelen?
Dat is altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden. Zijn er bijvoorbeeld veel zonne-uren, wat is de invalshoek en temperatuur. In Nederland kan in algemeenheid gesteld worden dat 1 Wattpiek (wp) een opbrengst heeft van circa 0,85 kWh per jaar. In het westen van het land zijn meer zonne-uren en daarom is daar de factor hoger dan 0,85. In het oosten is deze iets lager.

Een zonnepaneel van 250WP kan als zodanig in Nederland ruwweg 0,85 * 250 = 213 kWh per jaar opbrengen.

Hoe hoger de Wattpiek, hoe duurder.
In de regel hoe meer Wattpiek per paneel hoe hoger de investering. Tevens als er een nieuw paneel op de markt wordt gebracht met hoog vermogen dan betaald u vaak nog meer. Het is niet altijd verstandig om meteen maar de hoogste opbrengst aan te schaffen. Vaak als je daar net onder zit heb je de beste prijsverhouding en dus de beste investering.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!
Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.

POT Educatie wenst u een zeer schoon en energiezuinige zonnige toekomst toe!

LET OP: Er kan op generlei wijze enige aanspraak of rechten worden ontleend n.a.v. wat er is geschreven op deze pagina. Het team van POT Educatie heeft op zorgvuldige wijze deze pagina  opgesteld als handreiking/service voor de zoekende onder ons.

Team POT Educatie