Tips voor schoonmaken zonnepanelen

banner zonnepanelen - Pot Educatie 300
banner elektrische laadpalen - POT Educatier 300
banner omvormers - POT Educatier 300
banner 2 zonnepanelen - Pot Educatie 300
banner elektrische vloerverwarming - POT Educatie 300
banner grondverzet en verhuur - POT Educatie-300
banner windenergie - POT Educatie-300
banner airco systemen - Pot Educatie 300
previous arrow
next arrow

Schone panelen zijn effectieve panelen is ons motto.

Door jaarlijks de zonnepanelen te reinigen kan een extra rendement van circa 3 tot 5% behaald worden. Dit is het resultaat van een test die onlangs is uitgevoerd.

Hoewel fabrikanten voorschrijven dat zonnepanelen zelfreinigend zijn, is het toch goed deze te onderhouden. Een dikke tropische van overvliegende natuur blijft lang liggen.

Is het laten reinigen van zonnepanelen de moeite waard?
Laten we even uitgaan van een gemiddelde situatie van  15 zonnepanelen. Die leveren jaarlijks circa 3.500 kWh. Dit is een opbrengst van circa € 825,-. Als de reiniging 3 tot 5% rendement oplevert, dan zou de jaarlijkse reinigingsbeurt ongeveer € 40 mogen kosten. Echter, als de zonnepanelen al een paar jaar niet schoongemaakt zijn, dan heeft het natuurlijk wel degelijk zin. Of is er sprake van veel stof (bijvoorbeeld rondom een boerderij) dan heeft het laten reinigen van zonnepanelen eveneens zin. U kunt het schoonmaken dan zelf doen, of uitbesteden. 

Ons advies
Het reinigen van zonnepanelen draagt natuurlijk bij aan een beter  rendement, een verbetering van 3 tot 5% is niet niks. Daarom is het verstandig om af en toe uw zonnepanelen te reinigen. We hebben hiervoor 8 nuttige tips voor u. Het is niet persé nodig om de zonnepanelen jaarlijks te reinigen. Regen zorgt ervoor dat het meeste vuil al vanzelf verdwijnt. Mocht u zelf in staat zijn om de zonnepanelen te reinigen, dan verdient dat natuurlijk de aanbeveling.  Maar als uw dak lastig bereikbaar is dan kunt u overwegen om uw zonnepanelen eens een keer te laten reinigen. De lokale glazenwasser heeft steeds meer het reinigen van zonnepanelen is zijn assortiment van aanbiedingen.

Hier 8 nuttige tips voor schoonmaken zonnepanelen:
1. Inspecteer circa 3 keer per jaar de zonnepanelen. Wees vooral alert op dikke vogelpoep. Eén grote klodder op één zonnepaneel kan al voor rendementsverlies zorgen van 2 tot 5%.
2. Zie je geen dikke klodders en is het betreden van het dak risicovol, gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen af te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt ervoor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt. De meeste stof komt dan wel los. Komt er uit uw kraan extreem hard water, reinig uw zonnepanelen dan met regenwater. Gebruik bijvoorbeeld een hogedruk plantenspuit. Dit zijn plantenspuiten die vaak gebruikt worden voor pesticiden.
3. Als de zonnepanelen droog zijn, probeer de droge resten eerst zonder water te verwijderen.
4. Reinig de zonnepanelen als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. Zodoende droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter.
5. Is uw dak goed bereikbaar (bijvoorbeeld plat dak) gebruik dan warm water met speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik niet zomaar allesreiniger of groene zeep. Voor sommige zonnepanelen tast dit namelijk de zelfreinigende laag aan. Wij gebruiken bijvoorbeeld het middel van BioFair waarbij plantaardige suikers zijn gebruikt in plaats van aardoliën. Ook zonder reinigingsmiddel kunt u overigens al veel bereiken. Spoel vervolgens af met lauw of koud water en maak ze droog.
6. Gebruik geen schuurmiddelen met metaal (Brillo), die tasten namelijk het glas aan. Gebruik ook geen schuurmiddel zoals Cif of schuursponsjes. Dit kan krasjes achteraten en heeft een negatieve invloed op de prestaties. En gebruik zeker geen hoge drukreiniger. De hoge druk geeft het risico dat er water tussen de cellen en glas komt.
7. Is uw dak lastig bereikbaar en ziet u vuilresten, neem geen risico’s met het betreden van het dak. Gebruik bij voorkeur een uitschuifbare wisser (telescoop) en probeer de zonnepanelen af te spoelen met de tuinslang. Er zijn telescoopwissers op de markt waar u de tuinslag op kan aansluiten.
8. Betreed uw schuine dak alleen met een valbeveiliging.

Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben meer last van vuil:
Vuil en stof dat op de zonnepanelen zal vanzelf naar de onderrand van de zonnepaneel spoelen. Hierdoor komt er een ophoping van vuil en alg tegen de onderste aluminium rand van de zonnepaneel. Dit hoopt zich op tot de eerste rij zonnecellen. Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben veel meer last van vuil dan horizontaal geplaatste zonnepanelen:
 
Horizontaal:
Voor horizontaal geplaatste zonnepanelen gaat een deel van de zonnepaneel minder opbrengst leveren, maar heeft niet direct invloed op de gehele prestatie van het paneel. Dit komt omdat de cellen op een paneel in strings zijn opgedeeld. De onderste string gaat gewoon slechter presteren, maar de bovenste strings blijven hun opbrengst leveren.
Verticaal:
Voor verticale geplaatste zonnepanelen is vuil onderaan de paneel veel kwalijker. Het vuil zorgt er namelijk voor dat de zonnecellen van alle strings van het paneel minder gaan presteren. Zorg er dus voor dat de ophoping van vuil beperkt wordt.
 

POT Educatie wenst u een zeer schoon en energiezuinige zonnige toekomst toe!

LET OP: Er kan op generlei wijze enige aanspraak of rechten worden ontleend n.a.v. wat er is geschreven op deze pagina. Het team van POT Educatie heeft op zorgvuldige wijze deze pagina  opgesteld als handreiking/service voor de zoekende onder ons.

Team POT Educatie